Head to Head – Undgå at falde i H2H fælden når du oddser

Head to Head – Undgå at falde i H2H fælden når du oddser

Gode gamle Head to Head.

Det er sket mere end en enkelt gang, at en oddser er faldet i H2H fælden.

De tidligere indbyrdes opgør har ofte en særlig forlomme i hjernen på os, når vi skal lave research til vores næste væddemål.

Medierne fremhæver rigtig ofte denne statistik, da de jo skal fylde deres programmer med et eller andet. Der er masser af god kød at tage fat på, ved at snakke om tidligere opgør, og det ses meget ofte blive omtalt i optakter før en kamp. Bookmakerne bruger det også flittigt, når de skal fremhæve odds man kan spille på. Dette kan give et forvrænget billede af hvad man rent faktisk kan forvente af kampen. Det store fokus der er på denne statistik, kan få os til at overvurdere betydningen af de indbyrdes opgør.

Statistikken kan også fejlagtigt bruges til at bekræfte os selv i, at vores udsete odds er et godt valg. “De har jo vundet 4 ud af de sidste 5 indbyrdes opgør, hvad kan gå galt? Det første opgør var godt nok for 10 år siden, og det seneste opgør spillede det ene hold med hele u19 holdet. Men der må stadigvæk ligge noget i det..“

Vi skal her være skarpe på, om de tidligere indbyrdes kampe er relevante for den kommende kamp. Hvis de tidligere kampe ikke er relevante, skal de ikke ændre i vores chancevurdering til den kommende kamp.

En meget relevant kamp kunne se sådan her ud:

1. Der var fuld motivation for at vinde for begge hold
2. Begge hold var i nær stærkeste opstilling
3. Begge hold havde samme spillestil som nu
4. Begge hold havde samme træner som nu
5. Begge hold havde cirka de samme spillere som nu, uden massive ændringer i sammensætningen af truppen

Hvis kampen lever op til alle disse punkter, skal den klart med i din chancevurdering til den kommende kamp.

Tag et kig på de tidligere kampes forhold

indbyrdes tidligere kampe

For at finde ud af om de tidligere kampe er relevante, kræver det at vi lige dykker ned under overfladen. Hvis vi ikke gør det, kommer vi til at overvurdere resultaterne, uden at tænke nærmere over kampens situation.

Forudsætningerne for den kommende kamp kan sagtens være anderledes, end en indbyrdes kamp for mange måneder eller år siden. Det kan eksempelvis være, at det ene hold nedprioriterer en ligakamp, for at lade op til en pokalfinale kampen efter.

Vi kan starte med at kigge på datoen. Datoen er et hurtigt step mod at få afsløret om kampen er relevant. Kampene kan have været spillet for uger siden, men også årtier siden, hvis der er to hold i spil, som har spillet i forskellige divisioner. Der kan også have været opgør, hvor det ene hold har sendt alle reserverne, i en kamp hvor det ene hold desperat skulle bruge point for at undgå nedrykning, imens det andet holds sæson var slut.

Trænerskifte, formationsskifte, økonomiske ændringer og meget andet kan også have været i spil.

Som nævnt tidligere, bruger bookmakerne statistikker fra de seneste indbyrdes opgør meget aktivt. Et af problemerne her er dog, at når de skriver “de sidste 7 indbyrdes kampe”, kan de 7 kampe være spillet over årtier.

Hold øje med derbyer

Det giver sig selv. Derbyer er noget andet end “normale” ligakampe. Med derbyer kan man være mere sikker på, at begge hold giver sig fuldt ud, uanset prioriteringen af kampen. Derfor har h2h også oftere en større betydning her.

Et eksempel er et derby mellem Liverpool og Everton. Disse hold har spillet i samme liga i årtier, og kan ende med at møde hinanden mange gange i løbet af en sæson. Dette giver os samtidigt flere kampe at sammenligne med, hvilket gør det endnu mere relevant. Et andet eksempel er et derby mellem FCK og Brøndby, der historisk er meget lige, uanset hvilken form holdene er i op til opgøret.

I derbyer er de indbyrdes kampe meget mere relevante at have med i baghovedet, når man laver sin chancevurdering.

I helt normale ligakampe, hvor der ikke er nogen rivalisering mellem de to klubber, er det dog noget andet. Specielt hvis de to hold har fået nye trænere med anderledes spillestile siden sidst. Hvis begge hold skulle have fået en ny træner til den kommende kamp, kan mønstrene være så anderledes, at der ikke kan sammenlignes med tidligere opgør.

Vær skarp på om H2H spiller en rolle

Hvis der er 1 lektion du skal tage med dig, er det at vurdere om de tidligere resultater overhovedet er relevante for den kommende kamp.

Hvis kampene ikke er relevante, skal de ikke have nogen indflydelse på din chancevurdering til den kommende kamp.

Så er der bare tilbage at få researchet de kampe til bunds. Hvis du ønsker en ekstra hånd, har vi samlet nogle af de bedste statistik sider i guiden her.

God vind!

  • Post published:14/08/2020
  • Post last modified:03/02/2021