4 Expected Goals statistik sider der kan forbedre din betting

4 Expected Goals statistik sider der kan forbedre din betting

Expected Goals er for alvor blevet populært blandt sportsbettere i 2022. Og med god grund.

I et lavtscorende spil som fodbold, fortæller resultatet af en kamp sjældent om resultatet var fair. Derfor står vi med et meget svagt udgangspunkt, hvis vi kun kigger på kampresultater, uden at vide hvordan spillet på banen har været.

Med Expected Goals får vi en masse ekstra lækker information at basere vores kommende spil ud fra. XPG fortæller os nemlig hvor mange mål hvert hold burde have scoret og indkasseret, ud fra hvordan spillet på banen var.

Det fortæller os altså om et resultat har været fortjent, eller om det ene hold var svineheldig med deres sejr. Vi får altså muligheden for at komme et spadestik dybere, i forhold til hvordan spillet i kampen var. Med andre ord kommer vi tættere på sandheden i forhold til hvor meget held der var i spil.

expected goals oversigt

Et hold der scorer 30 mål over 10 kampe, men i samme periode kun har skabt chancer til 10 mål på XPG, vil have meget svært ved at holde dette gennemsnit i længden. Her er det fair at sige, at holdet har været alt for effektive i forhold til at score på deres chancer. Holdet har med andre ord været heldige. Siden holdet ikke skaber chancer til mere end 1 mål i gennemsnit per kamp, er det ikke realistisk at de kan fortsætte med at score 3 mål pr. kamp. Dette er informationer vi slet ikke vil få fat i, hvis vi kun kigger på kampens resultat. I dette tilfælde kan det være værd at kigge nærmere på, om holdet i den kommende periode vil få færre point, da de har været meget heldige.

De fleste modeller er baseret på hvor farlig en chance er, når en spiller afslutter fra et bestemt sted på banen. Hvis et hold i en kamp har 10 afslutninger i det lille felt, på 10 forskellige tidspunkter i kampen, er det fair at sige, at de burde have en ret høj chance for at score mål.

Sammenlign gerne Expected Goals siderne

Vær opmærksom på at modellerne er opbygget meget forskelligt. Derfor kan det være en idé at sammenligne siderne med hinanden. Det er også en god idé at sætte sig ind i hvordan modellerne er opbygget, hvis siderne har beskrevet det.

Ved flere XPG hjemmesider, fortolker modellerne at flere afslutninger i samme angreb, kan tælle for mere end 1 XPG. Man kan dog sige, at et hold aldrig vil kunne score mere end 1 mål i samme angrebssituation. Forestil dig at et hold har 4 afslutninger omkring midten i det lille felt, som alle bliver pareret af en forsvarsspiller. Der er gode chancer for at denne sekvens vil tælle over 1 XPG. I virkeligheden vil man dog aldrig kunne score mere end 1 mål i samme angrebssituation.

Derudover tæller en del sider straffespark med i XPG oversigten, hvilket kan sløre billedet en del. Det er klart mest overskueligt, hvis straffespark bliver talt med separat.

Lad os se på det vi er kommet efter – Expected Goals hjemmesider.

#1 – Understat

Link til Understat.

Understat giver et let overskueligt overblik over XPG for de mest populære ligaer, heriblandt Premier League, Bundesligaen, La Liga mm.

I tabeloversigten på de forskellige ligaer, kan du sortere efter xG / xGA / xPTS, for at få et overblik over holdenes effektivitet.

#2 – Infogol

Link til Infogol.

Infogol er et alternativ til Understat, som tilbyder lidt flere detaljerede statistikker.

Derudover har de en lidt større database med ligaer.

Du kan med fordel bruge de to sider til at sammenligne XPG, så du får flere indtryk med.

#3 – Tapinfodbold – Expected Goals for Superliga

Link til Tapinfodbold.

TapInFodbold er en twitter profil der udelukkende dækker den danske Superliga.

De opdaterer løbende med kamprapporter, samt en ugentlig tabeloversigt.

Profilen tæller straffespark separat, hvilket gør det nemmere at gennemskue statistikkerne.

#4 – Experimental361 – Expected Goals for Premier League

Link til Experimental361.

Experimental361 indeholder en masse spændende statistikker om Engelsk fodbold.

De dækker både Premier League, Championship, League One og League Two.

Udover XPG oversigt, har de en masse spændende læsning i form af artikler, der giver en god indsigt i de bedste rækker i England.

Leicesters vanvittige Premier League titel i 2015/2016 sæsonen

Der går nok en del år før folk glemmer den måske mest overraskende Premier League titel i historien. En sæson hvor de fleste bookmakere havde Leicester omkring odds 5001 til at tage titlen siger alt om det.

Dykker vi lidt ned i statistikken var det nu nok ikke helt fortjent (selvom de stadig leverede nogle OK solide resultater på XPG), men der skal selvfølgelig også en del held i posen for at lave så vanvittig en overraskelse. Og samtidig kræver det en hel del præstationer under middel over sæsonen for konkurrenterne. Her viste kunne vi se på siden understat at Leicester kun havde fortjent en 4 plads på Expected Points.

Top 4 burde altså “retfærdigvis” i stedet have været:

1. Arsenal – 77 xPTS (71 point)
2. Manchester City – 70 xPTS (66 point)
3. Tottenham – 69 xPTS (70 point)
4. Leicester – 68 xPTS (81 point)

Leicester fik altså skrabet hele 12 point mere sammen over sæsonen end de havde gjort sig fortjent til på papiret.

Okay okay, det var stadigvæk ret imponerende for et hold der på det tidspunkt slet ikke var integreret i toppen af Premier League på samme måde som i dag – men trods alt stadig ufortjent.

Månen og stjernerne skal stå det helt rigtige sted for at slippe afsted med mesterskabet på denne måde, når man i disse sæsoner ser Manchester City og Liverpool komme helt op og lege omkring de 90 point.

Her kan vi altså bruge Expected Goals til at udregne Expected Points, for at se hvilket hold der i sæsonen gennemsnitligt set skulle have stået med guldmedaljerne omkring halsen, ved at måle hvordan spillet rent faktisk var på banen.

Kludder-alarm på Expected Goals

En ting der kan kludre det samlede billede, er hvis det enkelte hold har angribere/målmænd der er markant skarpere end gennemsnittet. En angriber der gennemsnitligt har brug for færre chancer for at score mål, og har et bedre målsnit end de andre afsluttere i ligaen vil komme til at få holdet til at se heldigere ud end de reelt set har været.

En ekstra ting der kan kludre billedet er med hold der er gode til at komme foran tidligt i kampen, for så at forsvare føringen, pakke sig ned og spille defensivt resten af kampen. Her vil holdet ikke føle lige så meget behov for at skabe tusindvis af chancer, hvis de i forvejen er foran med 1-2-3 mål og kan cruise sejren hjem, uden at spille 90 minutters offensiv fodbold.

De mange ekstremt detaljerede oversigter og informationer man får her, er et besøg værd.

.. find flere guldkorn til din betting rejse i odds guiden her.

  • Post published:07/08/2020
  • Post last modified:21/06/2022